Asia’s Cauldron (2014) – Robert D. Kaplan

Ik las Asia’s Cauldron (2014) van Robert D. Kaplan en ik leerde niet zo gek veel.

Het boek is bedoeld als een introductie voor de situatie in en rond de Zuid-Chinese Zee en als zodanig is het waarschijnlijk wel nuttig. Wie al enigszins bekend is met de grote lijnen van de situatie zal er echter niet heel veel aan hebben. Kaplan verwijst vaak naar John Mearsheimers The Tragedy of Great Power Politics (2001), en dan met name naar het hoofdstuk over China dat er vanaf 2014 is bijgevoegd (en hier à propos gratis te lezen is). Er in de grote lijnen iets aan toevoegen doet Kaplan echter niet of nauwelijks, dus als iemand me zou vragen of ik het boek zou aanraden zou ik zeggen Nee, lees liever Mearsheimers origineel.

Het enige voordeel dat Kaplans boek boven het hoofdstuk van Mearsheimer heeft is dat het eerste enkele korte introducties van de landen rondom de Zuid-Chinese Zee bevat. Kaplan schetst in de vorm van een soort reisverslag gemixt met historische en actuele feiten de situaties van Vietnam, Maleisië, Singapore, de Filipijnen, en Taiwan. Kaplans vorm van het reisverslag voegt voor het begrip van de situatie overigens weinig toe aan de feiten. Kaplan vertelt bijvoorbeeld uitvoerig over hoeveel moeite het kostte, en hoe zeldzaam het is, om toegang te krijgen tot een bepaald eiland in de Zuid-Chinese Zee dat onder gezag van Taiwan staat. Maar het enige dat zijn tripje uiteindelijk heeft opgeleverd is dat hij de lezer kan melden dat het een mooi eiland is, met palmbomen en zo. De enige functie van die ‘reisverslagvorm’, kortom, schijnt, naast als ‘kapstok’ voor de feiten, het vullen van de pagina’s te zijn. Erzonder zou het boek inderdaad slechts een onorigineel artikel zijn, en daar valt geen eer of geld aan te behalen.

Niettemin, ik vond het aardig eens te lezen over landen waar ik nog niet veel van wist. Heel veel toevoegen aan het lezen van Wikipedia of andere gratis onlinenaslagwerken doet het misschien niet, maar erover lezen in een boek vind ik persoonlijk toch vaak prettiger leesbaar. En leesbaar is het wel geworden, en voor wie nog helemaal niet bekend is met de situatie is dus wel een nuttige introductie.

Cijfer: 2/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: