In de misosoep – Ryū Murakami

In de misosoep (1997) van Ryū Murakami (1952) is een vrij kort en eenvoudig verhaal. De hoofdpersoon en verteller is een gesjeesde student die een baantje als rossebuurtgids en -vertaler voor buitenlanders in Tokio voor zichzelf heeft gecreëerd. Aan het begin van het verhaal leest hij in de krant over een afschuwwekkende moord op een studente die in ‘zijn’ rosse buurt heeft plaats gevonden – moorden zijn zeldzaam in Japan – en wanneer hij vervolgens een merkwaardige Amerikaanse cliënt op sleeptouw neemt, begint hij deze te verdenken ván die moord.

Het verhaal is opgedirkt met bespiegelingen over de Japanse zeden en hun relatie tot buitenlanders.

Ryū Murakami is bij deze buitenlanders vooral bekend via Takashi Miikes Audition, een min of meer beruchte film uit 1999 die je regelmatig terugziet op lijstjes van de top-zoveel-beste-films-die-al-dan-niet-uit-Japan-komen. Murakami heeft het boek geschreven waarop de film gebaseerd is, maar schreef daarnaast ook andere boeken die eveneens een redelijke bekendheid in het westen genieten. In Japan zelf leunt zijn bekendheid op een wat ruimere stoel, naast schrijver is hij er ook bekend als filmmaker, muzikant en (televisie)intellectueel.

In de misosoep is niet een verhaal waarvan je snel ondersteboven raakt. Wie Miikes Audition heeft gezien zal bovendien de identieke structuur herkennen en de indruk krijgen alsof hij (of zir) gerecycled materiaal leest. De culture bespiegelingen waarmee het verhaal opgetut is, zijn oppervlakkig en laten geen indruk achter. Niettemin, omdat het zo kort is en wel degelijk degelijk – en de vertaling van Jan Vos bovendien lekker leest – is het prima te hachelen.

Score: 2,5/5 doorgesneden slagaderen …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: