‘The Path’ (2016)

The Path (2016) van Michael Puett en Christine Gross-Loh is een dertien-in-een-dozijn zelfhulpboek dat ons uitlegt hoe we Steve Jobs en tegelijkertijd gelukkig kunnen worden. Ik kocht het in de veronderstelling dat het me iets over Chinese filosofie zou leren, maar het boek staat ongeveer tot Chinese filosofie zoals een boek van Deepak Chopra tot kwantumfysica staat: de juiste termen zijn weliswaar aanwezig, maar dienen alleen om het persoonlijke geleuter van de auteur de schijn van diepgang mee te geven.

Voor Chinese filosofie, lees in plaats hiervan het zeer informatieve 25 eeuwen Oosterse filosofie (2003) onder redactie van Jan Bor en Karel van der Leeuw. (Sectie: China, uiteraard.)

Voor levensadviezen geïnspireerd op oude wijsheden (waaronder Chinese), lees in plaats hiervan The Happiness Hypothesis (2005) van Jonathan Haidt.*


* (Dit boek heeft bovendien als voordeel dat het de oude wijsheden onder een moderne wetenschappelijk loep legt, zodat je tenminste zeker weet dat de adviezen ook daadwerkelijk getoetst zijn op hun nut. Door deze werkwijze fungeert het boek overigens meteen als een introductiecursus tot de moderne psychologie; waar het boek trouwens ook uit voortkomt, maar dat, uiteraard, terzijde.)


Hierrr: https://www.goodreads.com/review/show/1910907916

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: